اصول تغذیه در شیمی درمانی برای بهبود وضعیت بیماران سرطانی مشترک است و از زبان یک متخصص تغذیه برای رژیم غذایی بعد از شیمی درمانی گفته شده است.
- اصول تغذیه در شیمی درمانی به خصوص در سرطان سینه، مربوط به مصرف سبزیجات خام و میوه است. بعد از شیمی درمانی از مصرف سبزیجاتی که بهطور صحیح گندزدایی نشدهاند، باید پرهیز کرد. همچنین چنانچه تعداد گلبول فردی کمتر از ۵۰۰ است، نباید به هیچوجه از سبزیجات خام و میوه مصرف کند.
- با انجام شیمی درمانی، بهخصوص در سرطان روده، به طور معمول باکتریهای فلور نرمال موجود در دستگاه گوارش از بین میروند و یا تعداد آنها بسیار کم میشود. به همین دلیل بهتر است بیمار در این دوران از مواد پروبیوتیک استفاده کند تا التهاب، مشکلات گوارشی و همچنین تهوع او بهبود پیدا کند.
- یکی از مسائل مهم در انواع رژیم های شیمی درمانی استفاده از میوههای دارای آنتی اکسیدان است؛ یعنی مصرف میوههای قرمز، بنفش و نارنجی باید افزایش یابد.
- بهتر است با توجه به عوارض بعد از شیمی درمانی افراد از مصرف غذاها و نوشیدنیهای دارای کافئین خودداری کنند و حتی چای سبز را جایگزین چای سیاه نمایند.
- یکی از عوارض بعد از شیمی درمانی در بیماران سرطانی، تغییر سطح هورمونهای خون است. به همین دلیل افراد باید نهتنها تحت نظر پزشک، آزمایشهای مداوم انجام دهند؛ بلکه از مصرف مواد غذایی دارای فیتواستروژن همچون سویا، شیرین بیان، شنبلیله، کنجد، سبوس گندم و نعنا خودداری کنند.
- با توجه به کاهش گلبولهای خون، این افراد نیازمند مصرف پروتئین بیشتر هستند و بهتر است این پروتئین را بیشتر در مواد غذای گیاهی مصرف کنند؛ اما استفاده از پروتئین حیوانی نیز اشکالی ندارد.
- یکی از نکات مهم در رژیم غذایی بعد از شیمی درمانی، اجتناب از مصرف غذاهای دارای چربی زیاد، نشاسته و نمک است. به همین دلیل بهتر است بیمار، مصرف فست فود را به یکبار در ماه کاهش دهد. نان سفید نیز در رژیم غذایی بعد از شیمی درمانی منع مصرف دارد.
- فلفل دلمهای، زردچوبه، انواع کلم، چغندر، لبو و هویج از سبزیجاتی هستند که دارای آنتیاکسیدان فراوان بوده و همچون چای سبز، مصرف آنها در رژیم غذایی بعد از شیمی درمانی توصیه میشود.
- در رژیم غذایی بعد از شیمی درمانی باید از مصرف گوشت خام و همچنین تخم مرغ خام پرهیز نمود؛ تخم مرغ باید به صورت کامل پخته شود